ΚΕΤΟΓΕΝΕΣΗ

ΚΕΤΟΓΕΝΕΣΗ. ΤΙ ΕΙΝΑΙ;

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, το ανθρώπινο σώμα αντλεί την ενέργειά του από την αερόβια οξείδωση του ηπατικού γλυκογόνου (ένα πολυμερές γλυκόζης) με τον Κύκλο του Κρεμπς ( Krebs Cycle). Το αποθεματικό του γλυκογόνου στο ήπαρ διασφαλίζει τον ενεργειακό εφοδιασμό για μία ημέρα. Μόλις οι αποθήκες της ηπατικής γλυκόζης αδειάσουν, το σώμα πρέπει να βρει άλλο «καύσιμο» για την παραγωγή ενέργειας. Οι σκελετικών μύες και όλα τα άλλα μέρη του ανθρωπίνου σώματος, εκτός από το νευρικό σύστημα, τροφοδοτούνται με ενέργεια από την ακετυλο-CoA, η οποία είναι το αποτέλεσμα της Bήτα οξείδωσης (Beta oxidation) των λιπαρών οξέων. O εγκέφαλος, αντίθετα, μπορεί να αντλήσει την ενέργεια του μόνο από τη γλυκόζη.

Για την παροχή ενέργειας στον εγκέφαλο, το συκώτι χρησιμοποιεί τη διαδικασία της Γλυκονεογένεσης. Αυτή η διαδικασία, συνίσταται στην «εκ του μηδενός» δημιουργία μορίων γλυκόζης, τα οποία το μυαλό μπορεί να χρησιμοποιήσει ως πηγή ενέργειας. Η διαδικασία της γλυκονεογένεσης αρχίζει από το οξαλοξικό μόριο.

To oξαλοξικό επιτυγχάνεται αλλάζοντας το carbon backbone πολλών αμινοξέων (με κόκκινο χρώμα στο σχήμα), μέσω ενζυμικών αντιδράσεων που αποτελούν μέρος του Kύκλου του Κρεμπς (Krebs Cycle)

Αυτή η διαδικασία στο ήπαρ, προκαλεί:

- Ενδογενής βιοσύνθεση γλυκόζης, χρησιμοποιώντας σκελετούς άνθρακα από αμινοξέα που λειτουργούν ως πρόδρομοι της γλυκόζης. (Η δομή αυτών των αμινοξέων μπορεί να μετατραπεί, μέσω ενζυμικών αντιδράσεων, σε οξαλοξική, και, κατά συνέπεια, σε γλυκόζη).

- Πλεόνασμα ακετυλο-CoA, το οποίο είναι το δεύτερο αντιδραστήριο του πρώτου σταδίου του κύκλου του Κρεμπς.


Με στόχο να φθάσει στους εξωηπατικούς ιστούς, θα πρέπει να μετατραπεί σε διαλυτά στο αίμα μόρια. Αυτά τα μόρια είναι τα λεγόμενα κετονικά σώματα. Τα ηπατικά ένζυμα μετατρέπουν δύο μόρια της ακετυλο-CoA σε ακετοξικά. Μετά από αυτή την αντίδραση, δύο ακόμη κετονικά σώματα, η ακετόνη και το D-beta υδροξυβουτυρικό, θα σχηματιστούν.

Τα κετονοσώματα είναι ιδιαίτερα ενεργητικές ενώσεις που, όταν κυκλοφορούν στο αίμα, φτάνουν στους εξωηπατικούς ιστούς (σκελετικούς μύες, μυοκάρδιο, νεφρικό φλοιό, κ.λπ.). Στους εξωηπατικούς ιστούς, τα κετονικά σώματα θα μετατραπούν εκ νέου σε ακετυλο-CoA, και θα είναι έτσι δυνατό να εισέλθουν στον Κύκλο του Κρεμπς.

Στην πραγματικότητα, μόνο το ήπαρ έχει ένζυμα γλυκονεογένεσης. Κατά συνέπεια, και σε άλλα τμήματα, το οξαλοξικό είναι διαθέσιμο για να αντιδράσει με τη ακετυλο-CoA στον κύκλο του Krebs, με αποτέλεσμα να παράγει ενέργεια.

Με την παραγωγή κετονοσωμάτων, το σώμα μπορεί:

- Να διατηρήσει τη λειτουργία του εγκεφάλου, μέσω της διαδικασίας της γλυκονεογένεσης, με την παροχή ικανοποιητικού αποθέματος γλυκόζης.

- Να παρέχει ακετυλο-CoA αναγωγάση, που προέρχεται από τη β-οξείδωση των λιπαρών οξέων, σε άλλους ιστούς, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί επαρκής προσφορά ενέργειας.


Η Κετογενική Δίαιτα, χρησιμοποιεί το σχηματισμό των κετονών στο σώμα μας με ελεγχόμενο τρόπο, όταν αυτό υποβάλλεται σε μια δίαιτα νηστείας. Το αδυνάτισμα, το οποίο επικεντρώνεται αποκλειστικά στην απώλεια της άλιπης σωματικής μάζας, επιτυγχάνεται με συνεχή έγχυση (90 ml ανά ώρα) γλυκογενών αμινοξέων, διαλυμένων σε δύο λίτρα μεταλλικού νερού ανά ημέρα ..

Αυτό εξασφαλίζει τη διαθεσιμότητα αλυσίδων άνθρακα, από τις οποίες αποκτάται το οξαλοξικό (και κατά συνέπεια η γλυκόζη στον εγκέφαλο) χωρίς να θίγεται η μυϊκή μάζα του σώματος. Εν τω μεταξύ, με σκοπό την παραγωγή ενέργειας, το σώμα μέσω των κετονικών σωμάτων θα προωθήσει τη β-οξείδωση των λιπαρών οξέων, προκειμένου να προμηθευθούν όλοι οι ιστοί με ακετυλο-CoA. Στη συνέχεια τα κετονοσώματα αποβάλλονται μέσω των ούρων.

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, ο ασθενής, μέσω ενός απλού τεστ που μπορεί να γίνει εύκολα στο σπίτι, θα πρέπει να ελέγχει καθημερινά την παρουσία κετονών στα ούρα. Ένα σημάδι Κετογένεσης θεωρείται θετικό και αποδεικνύει την ορθή λειτουργία της θεραπείας. Η συνεχής πίεση των νεφρών φιλτράρεται από τα κετονικά σώματα και τις ενώσεις του αζώτου, που προέρχονται από την τρανσαμίνωση πρωτεϊνών για την παραγωγή του οξαλοξικού. Ούτως ή άλλως η διάρκεια της κετογενικής δίαιτας περιορίζεται στο να μην ξεπερνά το όριο των 10 συνεχόμενων ημερών.

Μετά την περίοδο των δύο εβδομάδων ισορροπημένης διατροφής, και αφού επανέλθουν τα κετονικά σώματα στις φυσιολογικές τους τιμές, ο ασθενής μπορεί να ξεκινήσει τον επόμενο κύκλο της κετογενικής δίαιτας.

DietTube® is an international registered trademark and Patent Pending USA | Norms of Use of Diet Tube website